Els tresors agrícoles de Betxí

Estudi etnobotànic de les varietats tradicionals de Betxí

Context

En els últims anys, són moltes les institucions internacionals que han reconegut la importància de conservar la diversitat genètica de les espècies de cultiu, tant per a mantindre la seguretat i estabilitat del sistema agroalimentari, com per a adaptar l’agricultura a futurs escenaris derivats del canvi climàtic global. A més, esta diversitat genètica està estretament lligada a la diversitat cultural. Estes varietats venen acompanyades de coneixements, pràctiques, històries de vida, sentiments…

Les varietats de cultiu tradicionals són fruit de la interacció secular entre el paisatge i els seus habitants. Han estat cultivades i adaptades a la terra, el clima i la cultura de cada territori, transmeses com un tresor d’una generació a la següent. Alhora, també els humans hem estat cultivats i modificats per estes plantes, ens hem adaptat a elles. Així, les dues parts han anat interactuant, compartint una dansa cíclica que la ciència anomena “coevolució”. Per tant, podem trobar en estes varietats una zona de transició on l’humà es fa paisatge, i el paisatge es fa humà; un espai on tornar a l’essència, per aprendre el que ens han fet oblidar. Són una peça fonamental de la identitat dels pobles, patrimoni natural i cultural. Un element clau per al desenvolupament sostenible del paisatge i les societats que l’habiten. 

No obstant això, malgrat la seua reconeguda importància, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) estima que durant l’últim segle s’han perdut el 75% de les varietats agrícoles del món (FAO, 2010). 

Este procés d’erosió genètica ha reduït dràsticament, en les últimes dècades, la gran diversitat de fruites i hortalisses que caracteritzava l’agricultura valenciana, afectant amb més intensitat les varietats fruiteres (Agost-Andreu, 2019). Amb tot, és urgent posar en marxa accions per a la seua recuperació i conservació, abans no desapareguen per sempre estes varietats que formen part la identitat dels nostres pobles i contenen recursos valuosos per al futur de la nostra agricultura.

Connecta Natura: cinc anys treballant per les varietats tradicionals de les comarques castellonenques

Per revertir este procés, des del 2019, l’associació Connecta Natura està localitzant i catalogant varietats tradicionals de fruites i hortalisses a les comarques de Castelló. Resultat d’este treball, s’ha publicat el “Catàleg de Varietats Fruitals Tradicionals de les Comarques Castellonenques” i el “Catàleg del Banc de Llavors de les Comarques Castellonenques”. En estes publicacions s’ha recollit informació agronòmica, informació cultural i fotografies dels fruits de les diverses varietats localitzades, i els testimonis de les persones que les han conservat. 

L’associació també treballa per a reproduir i conservar les varietats i promocionar el seu cultiu. Dels fruiters antics localitzats pel territori agafa material per a reproduir-los i generar nous arbres, mitjançant l’empelt i l’esqueix. Amb els arbres resultants s’ha creat una col·lecció pròpia en una finca ubicada a la vall de Xinquer (l’Alcúdia de Veo), al cor de la Serra d’Espadà. A més, també es reparteixen arbres entre sòcies i col·laboradores, que es comprometen a participar de la seua conservació i estudi a les seues respectives parcel·les i es planten en parcel·les de sòcies col·laboradores.

Les llavors d’hortalisses es conserven en el banc de llavors de les comarques castellonenques, des d’on es coordina el repartiment de planter entre les sòcies i col·laboradores. Estes que s’encarreguen de cultivar, estudiar i caracteritzar les varietats, i de retornar llavors al banc perquè continue funcionant.

L’Associació realitza fires, jornades i tallers per les zones rurals de Castelló, per promocionar la diversitat agrícola local i formar a les persones del territori perquè recuperen, cultiven i conserven les varietats dels seus pobles. Fruit d’estes activitats, l’any passat va prendre forma la primera xarxa ciutadana per a la recuperació de la biodiversitat cultivada d’esta zona: La Xarxa de Guardianes de Varietats i Coneixements de les Comarques de Castelló. Al mateix temps, es va llançar el Pacte per les varietats i coneixements agrícoles tradicionals, un text que recull les necessitats i demandes de les habitants de les zones rurals i busca sumar el compromís d’altres entitats, tant públiques com privades, per a la recuperació del patrimoni agrícola d’estes comarques.

La participació ciutadana és essencial per poder recuperar i conservar la gran diversitat de varietats de les comarques de Castelló. Qualsevol persona interessada a participar del projecte es pot inscriure a la Xarxa de Guardianes mitjançant l’enllaç: https://www.connectanatura.org/inscripcions/

Els tresors agrícoles de Betxí: Estudi etnobotànic de les varietats tradicionals de Betxí

Gràcies a les ajudes Activem Betxí 2024 convocades per La Fundació Cívica Novessendes i l’Ajuntament de Betxí, esta primavera-estiu, l’associació Connecta Natura desenvoluparà el projecte Els tresors agrícoles de Betxí: Estudi etnobotànic de les varietats tradicionals de Betxí, en el que es començarà la recerca de varietats i coneixements agrícoles tradicionals al municipi de Betxí. L’acció se centrarà a localitzar persones que puguen aportar informació sobre els cultius tradicionals de Betxí i fer-los entrevistes. Este projecte també busca la visibilització, a través de la revista Som Betxí, d’estes varietats i el reconeixement social de les llauradores i llauradors de Betxí que amb la seua feina han conservat este patrimoni natural i cultural, i el seu coneixement tradicional associat.

Bibliografia:

Agost-Andreu, P. (2019). De antiguas raíces, nuevos frutos. Recuperación de variedades tradicionales de frutales de la Sierra de Espadán y análisis de su función económica y cultural durante el siglo XX. Máster oficial en Agroecología. Una mirada para la sustentabilidad rural. Universidad de Córdoba.

FAO (2010) Segundo informe sobre el estado de los recursos fitogenéticos para la alimentación y la agricultura en el mundo. Comisión de recursos genéticos para la alimentación y la agricultura. Roma, Italia.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.