Des de Connecta Natura estem molt contentes! El projecte Varietats tradicionals de cultiu per enxarxar-nos, beneficiari de les subvencions destinades a les entitats ciutadanes de la Comunitat Valenciana per a l’enfortiment de la participació ciutadana en l’àmbit de l’associacionisme durant l’exercici 2024, ha sigut tot un èxit i ha permés assolir els objectius que ens havíem marcat!
En l’àmbit intern, el projecte ha permés treballar en la millora, enfortiment i consolidació de l’estructura interna de l’associació Connecta Natura. S’han realitzat reunions per identificar accions per implementar l’estratègia de l’entitat per al període 2024-2027 co-creada amb les persones associades a l’entitat, s’han fixat els objectius i metes de la ruta a seguir, i s’ha treballat per a la consolidació dels equips de treball i la millora de la governança i l’estructura interna de l’associació.
A més, també s’ha treballat per millorar la participació de les persones associades en el dia a dia de l’entitat i fomentar l’adhesió de noves persones associades. S’han fet crides a la participació i la implicació de les persones associades a l’entitat per a dur a terme tasques del dia a dia de l’entitat. S’ha impulsat una campanya de comunicació per visibilitzar els objectius i accions de l’entitat per tal de promoure l’adhesió de noves persones associades que incremente la base social i el suport a l’entitat. Paral·lelament, s’ha treballat en la web de l’entitat per millorar la transparència de Connecta Natura en el seu funcionament i en la devolució de les seues actuacions. S’ha col·laborat amb l’Estudi de disseny Joan Rojeski Coop. V. per millorar la pàgina web per facilitar l’accessibilitat als estatuts, memòries anuals d’activitats i la nostra gestió comptable publicant els nostres estats comptables anuals. A més, per facilitar la devolució i l’accés a la informació sobre les varietats de cultiu recuperades s’ha creat un catàleg online i interactiu, que permetrà facilitar l’accés i la devolució de la informació recopilada sobre cadascuna de les varietats recuperades.
El projecte també ha permés reforçar el suport i l’enfortiment de la xarxa participativa de persones físiques, entitats locals i institucions públiques de les comarques castellonenques dedicada a la recuperació, conservació i promoció de les seues varietats de cultiu tradicionals, així com donar continuïtat a la cooperació interasociativa i el treball en xarxa de l’associació Connecta Natura amb altres entitats del territori encetada durant 2023. S’ha participat en jornades i assemblees organitzades per plataformes d’entitats en l’àmbit de la participació i el foment de l’associacionisme per tal de treballar en xarxa, compartir informació i recursos. En concret, s’ha participat en les activitats de la Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària del País Valencià (XEAS), de la Xarxa d’Horts de Centres Educatius del País Valencià (CEPV) impulsada per l’ONGD Centre d’Estudis Rurals i Agroecologia Internacional (CERAI), entre d’altres.
També s’ha promogut el treball en xarxa de les persones i entitats adherides al Pacte per les varietats i coneixements agrícoles tradicionals de les comarques de Castelló. El procés encetat va permetre recollir les propostes de les entitats adherides al Pacte per co-crear les línies de treball que permeten l’assoliment d’interessos comuns i d’optimització de recursos, mitjans i informació al voltant de la recuperació, conservació i revalorització de les varietats tradicionals.
A més a més, de manera paral·lela a les activitats del projecte es van organitzar espais d’educació ambiental per a infants i joves a càrrec de persones especialitzades per garantir la major participació de les persones adultes als seus respectius espais, la conciliació i la corresponsabilitat, i tot superant els biaixos tradicionals de la participació pública que minoritza a les dones, les famílies monoparentals o aquelles amb menors recursos econòmics o lligams sociofamiliars.
Seguim i seguirem treballant per preservar la nostra riquesa agrícola i construir un futur sostenible. Gràcies a totes les persones i entitats que han participat en este projecte! Preservar este patrimoni de les nostres avantpassades és cosa de totes!