Tornem a utilitzar les varietats tradicionals dels nostres pobles!

,

Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), durant l’últim segle s’han perdut el 75% de les varietats agrícoles del món, i aquesta tendència negativa continua. Aquest procés ha reduït la gran diversitat de fruites i hortalisses que caracteritzava l’agricultura valenciana, i per això diverses institucions han reconegut la urgència de posar en marxa accions per a la seua recuperació i conservació, abans que desapareguen per sempre les varietats que formen part la identitat dels nostres pobles i contenen recursos valuosos per al futur de la nostra agricultura.

Per a poder recuperar aquestes varietats i coneixements és necessari que les persones del territori les coneguen i les utilitzen als seus camps. Amb aquest objectiu, treballem conjuntament amb agricultors i agricultores professionals i no professionals disposats a plantar i conservar en les parcel·les pròpies varietats d’hortalisses i fruiters, i a recollir dades sobre el desenvolupament d’aquestes. Aquestes persones col·laboradores signen un contracte de custòdia pel qual es comprometen a cultivar i a estudiar les varietats complint els mateixos protocols de seguiment i control que seguim nosaltres per a evitar transmetre malalties, produir hibridacions i mantenir sempre la traçabilitat del material fitogenètic. A més, a més, són les millors ambaixadores d’aquestes varietats en els respectius pobles i comunitats, tot promovent-ne l’ús i el consum local.

Des del 2019 hem realitzat prospeccions a diversos pobles de les comarques castellonenques per a localitzar i caracteritzar els fruiters tradicionals de la zona i recollir-ne els coneixements associats. Un cop localitzats els arbres, generalment molt envellits, se’n recullen brots per a empeltar-los i obtindre arbres joves i sans. Alguns d’aquests arbres es planten en una col·lecció que estem creant a la vall de Xinquer (l’Alcúdia de Veo) per a conservar-les i estudiar les varietats sota condicions controlades. Durant 2024, vam realitzar una jornada de voluntariat de dos dies, on més de 30 persones van participar en l’ampliació de la col·lecció de varietats fruitals tradicionals de la Vall de Xinquer. Les persones voluntàries van plantar 27 cirerers, 17 pomeres, 1 prunera, 3 albercoquers i 11 pereres de diverses varietats tradicionals recuperades al llarg de les comarques castellonenques. A més, les jornades també van permetre mostrar com es realitza el procés de recuperació de les varietats tradicionals, des de la recerca d’informació fins a la multiplicació, i així sensibilitzar de primera mà sobre la importància de mantenir i recuperar el paisatge tradicional en mosaic, on coexistien zones agrícoles, forestals i ramaderes, per conservar la biodiversitat i previndre incendis, a través d’una ruta interpretativa per la Vall de Xinquer.

Paral·lelament, des de 2021, impulsem el Banc de llavors de les comarques castellonenques per a la recuperació, conservació i revalorització de les varietats hortícoles tradicionals del nostre territori. Promovem la multiplicació participativa de les varietats tradicionals conservades al banc de llavors. Per aquest motiu hem creat un protocol que estandarditze el procés de multiplicació entre les diverses persones participants, per tal d’obtenir una multiplicació de qualitat que evite la hibridació i conserve la diversitat genètica de les varietats a conservar. Durant 2024, es van realitzar 7 jornades de promoció de les varietats hortícoles tradicionals, del sud al nord de les comarques castellonenques, des del mas d’en riera a Castelló, passant per Borriol, Eslida, Soneja, Vilanova d’Alcolea, Albocàsser fins a Vilafranca. En aquestes jornades van participar més de 260 persones que van conéixer de primera mà els beneficis d’aquest patrimoni natural i cultural dels nostres pobles, la seua funcionalitat per a la restauració dels ecosistemes agroforestals i la seua capacitat d’adaptar la producció agrícola als futurs escenaris provocats pel canvi climàtic (sequera, increment de la incidència de plagues, etc.), i el seu potencial per omplir els nostres horts de biodiversitat i vida.

Les accions de recuperació i conservació de fruiters s’han dut a terme gràcies al projecte europeu Radiant (www.radiantproject.eu), les accions de voluntariat de plantació i seguiment d’arbres fruiters, així com les accions de multiplicació de varietats hortícoles tradicionals i jornades de promoció i divulgació s’han desenvolupat en el marc del projecte Biodiversidad en Acción: Variedades Tradicionales para la Restauración de Ecosistemas, beneficiari de la Convocatoria de Medioambiente 2023 de CaixaBank.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.